Mérnöki megoldások nem csak mérnököknek

Mérnöki megoldások nem csak mérnököknek

Tényleg váltsak AutoCAD-ről DraftSight-ra?

2020. november 24. - EuroSolid

Egyesek számára az AutoCAD-ben végzett munka olyan, mint egy bejáratott cipő, kényelmes és illeszkedik a lábára. A menü elrendezése, a parancssor, a színpaletta, az összes testreszabott gomb és LISP-rutin, ezek együtt az évek során egy gondosan létrehozott, barátságos és megszokott környezetet alkotnak, amelyet nehéz szívvel hagy maga után az ember. Most jöjjön egy amerikai mérnök beszámolója, aki több mint 27 év AutoCAD használat után váltott és nem bánta meg, hogy a biztos, kényelmes és ismerős szoftverét DraftSight-ra cserélte. Ebben a bejegyzésben arról fogunk írni, hogy melyek azok a funkciók, amelyeket a váltás során fedezett fel és miért gondolja, hogy érdemes mindenkinek megfontolnia egy ilyen cserét. Jöjjön Mike Walloch beszámolója a váltásról!

Ismerős történet

Mint az emberek többsége, az AutoCAD-et is elsősorban 2D-s rajzoláshoz és tervezési munkákhoz használtam, de alkalomadtán nem parametrikus 3D-s modellezéshez is. Amikor 3D CAD munkát kellett végezni, SOLIDWORKS-öt használtam. Nagyra értékeltem a parametrikus modellezés puszta erejét és képességét a SOLIDWORKS-ben, de soha nem tudtam túllépni valamiért a 2D AutoCAD megjelenítésén és hangulatán, ezért ragaszkodtam mindkét szoftvercsomaghoz.

Egy napon annak a cégnek, amelynek akkor dolgoztam, át kellett váltania egy olyan szoftverre, amely képes 3D-s modellezésre és LISP-rutinok futtatására. Fontolóra vették az AutoCAD teljes elhagyását, de ez azt jelentette, hogy több évtizedes, még aktív termékcsaládban lévő 2D rajzok elveszhetnek. Nem volt költségvetésük az összes karbantartandó rajz konvertálására vagy újrateremtésére, és az AutoCAD LT-ből túl sok funkciót vettek ki, hogy életképes lehetőség legyen, ezért úgy tűnt, hogy elakadtunk ... vagy legalábbis én azt gondoltam.

autocad_draftsight.png

Váltás AutoCAD-ről DraftSight-ra

 Képzeljen el egy CAD-csomagot, pontosan ugyanazzal a DWG fájlformátummal, mint a meglévő rajzai, az összes szükséges professzionális minőségű eszközzel, a már meglévő AutoCAD megjelenítéssel és érzéssel, az ár töredékéért!

Ez a DraftSight. És tényleg! Nyissa meg a régi AutoCAD fájlokat anélkül, hogy export-import folyamaton kellene átmenniük! Használja a régi sablonokat és a szokásos rétegeket! A kollégák továbbra is használják az AutoCAD ősi verzióját? A fájlokat régebbi DWG vagy DXF formátumban mentheti el nekik.

Használjon egy menüelrendezést és a már ismert parancsneveket, beleértve a kedvenc billentyűzet álneveit is! Használja ugyanazokat a LISP-rutinokat, amelyeket évek óta használ! Testre szabhatja, hogy úgy nézzen ki és viselkedjen, ahogy Önnek tetszik!

Ismerős felhasználói felület

Csak néhány percbe telt, hogy a DraftSight-ot az ősidőket idéző preferenciáimhoz igazítsam, teljes képernyős nézettel és eszköztárakkal a grafikus terület felett. Az Opciók párbeszédpanelen könnyen lehet navigálni, a keresőmező pedig megkönnyíti a kívánt beállítás megtalálását. Íme az egyik régi AutoCAD-rajzom, amely gond nélkül megnyitottam a DraftSightban:

 draftsight.png

Azoknak, akik a modern szalag stílusú menüt részesítik előnyben a klasszikus eszköztárak helyett, jó hírem van. A bal felső sarokban található legördülő menü, lehetővé teszi a két elrendezés közötti váltást. Mindkettő megvan!

draftsight_toolbox_options.png

A DraftSight 5 csomagja

 A SOLIDWORKS-hoz hasonlóan a DraftSight is a Dassault Systemes termékcsalád része. Előnye, hogy  ismerős az AutoCAD felhasználók számára, hiszen a kezelőfelület miatt úgy érezhetik AutoCAD-ben dolgoznak, nem idegen a SOLIDWORKS felhasználóknak sem.

Mivel nem mindenkinek azonos a CAD igénye, a DraftSight 5 különböző csomagot kínál portfóliójában. A DraftSight Standard, Professional és Premium önálló éves előfizetési modellek.

A DraftSight Enterprise és az Enterprise Plus olyan hálózati licencek, amelyek lehetővé teszik a licencek megosztását a cégen belül, telepítési varázsló elérését, amely segíti a telepítést és a frissítéseket, valamint a felhasználók ezekhez a csomagokhoz technikai támogatást vehetnek igénybe.

Általában egyéves előfizetési modellről van szó, de az előfizetéssel nem rendelkezők is választhatják később a karbantartásuk frissítésének lehetőségét.

Az API-k nem szerepelnek az AutoCAD LT programban. Azért az én esetemben a DraftSight Professional vagy az Enterprise jobb választásnak bizonyul pusztán a funkciók alapján. Ha jelenleg az AutoCAD fejlettebb képességeit használja, ez az az alternatív eszköz, amelyet érdemes kipróbálnia!

Az AutoCAD 1982 óta működik, eredete 1977-ig nyúlik vissza. Sokunk számára ez a régi, kényelmes, jól megszokott cipő. De mindent figyelembe véve, amit megvizsgáltunk, nehéz lenne megindokolni, hogy miért ne váltsunk a DraftSightra.

A DraftSight új eszközöket kínál számunkra, amelyek meglepően hasonlítanak a régihez, és ugyanazokat a munkákat végzik, kényelmesebb előfizetési modellel és alacsonyabb költséggel. Én azt mondom, ebben az esetben a változás egy nagyon-nagyon jó dolog.

Tudjon meg többet a DraftSight megoldásairól!

draftsight_blog_banner.png

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosolid.blog.hu/api/trackback/id/tr7716297418
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása